Cynamonowe palmiery

Przepyszne, przeszybkie, przesłodkie i przechrupiące. Cynamonowe palmiery. Prostota i pełnia smaku znów tryumfują, a Pavlova niech się schova!

Ingrediencje:
– płat ciasta francuskiego
– 1/3 szklanki drobnego cukru
– łyżka cynamonu

Aż nie wiem, co tu napisać, bo zwykle mądrzę się, dając różne rady typu jak jeść bezę, a ten przepis jest tak prosty, że nie ma o czym dyskutować. Pamiętajcie tylko, by cukier był drobniutki, ponieważ wtedy ładnie wymiesza się z cynamonem i równo rozprowadzi po cieście.

Preparacja:
1) Rozmrożone wcześniej ciasto rozkładamy na lekko oprószonej mąką powierzchni, np. blacie czy suficie.
2) Cukier mieszamy z cynamonem i część wysypujemy na ciasto, lekko dociskając dłonią. Następnie ciasto składamy po długości z lewej i prawej strony tak, by oba końce ciasta spotkały się pośrodku, znów posypujemy cukrem z cynamonem i składamy, raz jeszcze przykrywając ciasto mieszanką.
3) Ciasto teraz składamy je tak, jakbyśmy składali książkę (użytkownicy iPadów niech zapytają rodziców, co to książka). Tak zwinięto-złożone ciacho po raz setny oprószamy słodką mieszanką i kroimy w plasterki o grubości ok 0,8 cm.
4) Kawałki ciasta wykładamy na blasze z papierem do pieczenia w dużej odległości od siebie, ponieważ rosną jak na drożdżach, choć w sumie nie wiem, dlaczego, skoro w cieście francuskim drożdży nie ma. Ciasteczka lekko spłaszczamy jeszcze dłonią i delikatnie posypujemy cukrem z cynamonem.
5) Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 st. C, w połowie czasu najlepiej przewracając ciacha na drugą stronę.

Jeśli dobrze złożymy ciasto, po upieczeniu nasze maleństwa powinny przypominać serduszka. Lub ich nieco koślawe wersje po przeszczepie. Smacznego!

8 comments to “Cynamonowe palmiery”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *