Pizza na cienkim chrupiącym cieście

 

Nie ma ani jednej osoby, która by nie lubiła pizzy, a jeśli jest, to ja nie chcę mieć z nią nic do czynienia. Pewnie, że może i da się kupić w miarę przyzwoitą pizzę, ale jeśli wiecie, jak ją zrobić, już nigdy żadnej nie kupicie.

There’s not a single person who doesn’t like pizza; and if there is, I don’t want to have anything to do with them. Sure, you might buy a decent pizza, but if you know how to prepare it, you’ll never buy one again.

Składniki na 1 pizzę/blachę. Ingredients for 1 pizza/tray.

  • 20 g świeżych drożdży
    20 g fresh yeast
  • 150 ml gorącej wody
    150 ml hot water
  • 240 g mąki pszennej plus 2 łyżki do zaczynu
    240 g plain flour and additional 2 tablespoons for the yeast mixture
  • 2 łyżki oliwy
    2 tablespoons olive oil
  • 1 łyżka soli
    1 tablespoon salt
  • 1 łyżeczka cukru
    1 teaspoon sugar

Not only is the dough perfect, but it also makes amazing grissinis and garlic bread. Is it cool or what?! Going back to our delish pizza, how to make tomato sauce, you ask? Just blend one big tomato with 2-3 cloves of garlic, favourite herbs, and there you have it. Can’t get any easier than that, can it?

Ciasto jest nie tylko idealne, ale i można z niego zrobić fantastyczne grissini i pieczywo czosnkowe. Czy to nie super?! A wracając do naszej najpysia pizzy, pytacie, jak zrobić sos pomidorowy? Zmiksujcie jednego dużego pomidora z 2-3 ząbkami czosnku i ulubiony ziołami i już. Prościej się nie da, prawda?

Przygotowanie. Preparation.

  1. Zaczynamy od zrobienia zaczynu, tzn. do miseczki wsypujemy cukier i 2 łyżki mąki oraz kruszymy drożdże. Zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże się wkurzą. To znaczy spienią.
    Start with mixing the yeast, sugar, and 2 tablespoons of flour in a bowl. Add the water and leave the mixture for 15 minutes until the yeast gets angry. I mean foamy.
  2. W czasie, gdy drożdże zaczynają żyć, do większej miski wsypujemy mąkę, sól i resztę przypraw, mieszając całość. Następnie dolewamy oliwę.
    While the yeast mixture’s showing definite signs of life, add the flour, salt, and spices in a larger bowl, and mix. Then pour in the olive oil.
  3. Gdy zaczyn wybuchnie w twarz, wlewamy go do mąki z przyprawami i wyrabiamy całość 5 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które następnie odstawiamy pod przykryciem (folia lub czysta ściereczka) w cieplaskie i milaskie miejsce na 30-60 minut do zwiększenia objętości dwukrotnie. Tak mniej więcej.
    When the yeast mixture explodes all over your face, combine it with the spicy flour mixture, and knead the dough until smooth and elastic. Then cover the bowl with plastic wrap or a clean kitchen towel, and let it rise in a warm place where it’ll be as snug as a bug in a rug for 30-60 minutes until doubled in size. More or less.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy znów minutę lub dwie, a następnie rolujemy cienko na oprószonej mąką powierzchni typu stół czy podłoga.
    Once the dough has risen, knead it again for a minute or two, and then roll it out thinly on a flour-dusted surface such as a table or floor.
  5. Przekładamy pizzę na delikatnie natłuszczoną olejem blachę, smarujemy sosem pomidorowym, wrzucamy trzy miliony kilo startego sera i inne ulubione składniki.
    Transfer your pizza onto a lightly oiled baking tray and spread your tomato sauce all over it. Add three million kilos of grated cheese and other favourite toppings.
  6. Wkładamy pizzę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy do złotego koloru; 10-15 minut w zależności od nowości/sprawności piekarnika. U mnie zwykle jest gotowa po 14 minutach (lub 16, jeśli mam ochotę na bardziej chrupiącą spiekotkę).
    Preheat the oven to 200°C, and bake your pizza for 10-15 minutes until golden-brown, depending on how new/reliable your oven is. Mine’s usually ready after 14 minutes (or 16 for that extra brown crunch).

The crust is simply amazing and stays crunchy even when you reheat it a week later (not that it’s possible not to eat it steaming-hot straight from the oven). Want to make two pizzas? Double the ingredients, duh! Enjoy!

Ciasto jest po prostu fantastyczne i pozostaje chrupiące nawet gdy odgrzewamy pizzę tydzień później (nie żeby w ogóle było możliwe nie zjeść jej całej gorącej prosto z piekarnika). Chcecie zrobić dwie pizze? To podwójcie składniki, nie?! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *