Naleśniki z fetą i szpinakiem

Równie pyszne co dziwaczne: ostre, słone i chyba w miarę stosunkowo zdrowe. No a przynajmniej na pewno bardziej zdrowe od zwykłych naleśników z nutellą, bitą śmietaną, bananami i cukrem pudrem!

Both scrumptious and weird: spicy, salty, kinda healthy…ish. Well, for sure healthier than pancakes with nutella, whipped cream, bananas, and powdered sugar!

Składniki na farsz. Ingredients for the filling.

  • 1 opanowanie szpinaku w listkach
    1 package of spinach
  • feta (pół opakowania lub więcej)
    feta cheese (half a package or more)
  • kilka ząbków czosnku
    a few cloves of garlic
  • 1 duża cebula
    1 big onion
  • pieprz
    pepper

Nie podaję przepisu na samo ciasto naleśnikowe, bo trochę to tak jak podawać przepis na zagotowanie wody na herbatę. Jedyna moja sugestia dla tych, którzy jeszcze nie odkryli sekretu sprężystych i nietłustych naleśników: nie lejemy oleju kaskadami na patelnię z każdym naleśnikiem, a dodajemy łyżkę lub dwie do ciasta. I tyle. Naleśniki nie przywierają i nie są tłuste, a nasz tyłek będzie wdzięczny. Aha, pamiętajcie, by do ciasta nie dodać cukru.

Jeśli z kolei chodzi o szpinak, to w żadnym wypadku nie kupujemy gotowej papki, bo to śmieci, w których znajduje się zmiksowany kurz z psem i budą. Szpinak ma być w listkach, świeży, czysty. Niekoniecznie świeży ledwo z pola zdjęty czy co tam się z nim robi, ale wiecie, o co chodzi. Napisałem też, by na opakowanie szpinaku wykorzystać pół opakowania sera, ale wybór należy do Was. Jeśli chcecie kopnąć w kalendarz z przedawkowania sodu, proszę bardzo.

Co do czosnku i cebuli to ograniczeń brak. Chcecie śmierdzieć trzy dni i topić ludziom rzęsy podczas bliskich spotkań, użyjcie więcej. Jeśli nie, użyjcie mniej. Jasne?!

I’m not giving you a pancake recipe because that’s kind of like telling people how to boil water for tea. However, for those of you who do not wish to die of a heart attack when they’re 30, do not splash oil onto your frying pan with every single pancake. Add one or two tablespoons of oil into the batter. That’s it. Your pancakes will not stick to the pan and won’t be greasy. Your bum will be thankful! Oh, and don’t forget that these pancakes require no sugar.

When it comes to spinach, don’t you dare buy mushy one because it’s trash blended with dogs and their kennels. Spinach must be fresh, clean, in the form of leaves. Well, not necessarily freshly harvested or whatever you do with spinach , but you get the idea. I also wrote you need half a package of feta cheese, but it’s really up to you. If you want kick the bucket because of sodium overdose, be my guest.

No limits with onions garlic, though! If you want to stink for three days and melt people’s eyelashes during close encounters, use more. If not, use less. Clear?!

Przygotowanie. Preparation.

  1. Cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, choć ja wolę ją przypiec, ponieważ wtedy nabiera głębokiego, nieco orzechowego aromatu. A może to tylko mam głupie kubki smakowe, nie wiem.
    Gently fry the onion until golden using a bit of olive oil. Actually I like my onion more on the brown side because then its flavour’s deeper, nuttier. Or maybe it’s just my weird taste buds, I dunno.
  2. Dodajemy szpinak i czosnek i gotujemy powoli, nie smażymy mocno, bo się spali, a spalony czosnek jest gorzki i w ogóle nieseksowny. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, aż szpinak będzie miękki.
    Add in your spinach and garlic and cook slowly because if you fry it abruptly, it’ll burn, and burnt garlic is bitter. Not sexy at all! On a low heat cook until the spinach is soft.
  3. Do środka kruszymy ser i jeszcze kilka minut gotujemy, aż całość będzie konsystencji pasty. Teraz można doprawić pieprzem.
    Crumble in the cheese and cook another few minutes until your filling becomes paste-like. Now you may season it with some pepper.

 

Podajemy na gorąco, ale powiem Wam, że i na zimno są pyszne. Zupełnie jak zemsta. Smacznego!

Serve hot, but let me just tell you, they’re delicious when served cold as well. Just like revenge. Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *