Sałatka z tuńczyka z ryżem

Dobra, przyznaję że tuńczyk to moja ulubiona ryba – i w sumie jedyna, którą jem. Poza śledziem. I szprotami. Sałatka jest delikatna i pyszna i na pewno macie wszystkie potrzebne składniki pod ręką.

OK, I admit that tuna is my favourite kind of fish – the only one I actually eat. Except for herrings. And sprats. The salad’s light and delicious, and you’re bound to have all the required ingredients at hand.

Składniki na ok. 6 porcji. Serves approx. 6.

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
    6 hard-boiled eggs
  • 3 cebulki dymki
    3 spring onions
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub oliwie
    1 tin tuna (in olive oil or springwater)
  • 1 torebka ryżu
    1 rice bag
  • bazylia, majonez i pieprz
    basil, mayonnaise and pepper

Proszę, nie kupujcie tego pseudotuńczyka sałatkowego, bo to śmieci. Dosłownie. I możecie użyć tuńczyka w wodzie, bo ten w oleju jest cięższy. Jeśli chodzi o jaja, to pewnie, im większe, tym lepsze, ale i mniej ich wtedy potrzeba. Nie zalewajcie też wszystkiego majonezem, chyba że jesteście ludźmi pozbawionymi jakichkolwiek resztek sumienia to tak, niech majonezik płynie. Nie zapomnijcie posypać sałatki dużą ilością pieprzu i bazylii, chociaż bez bazylii i tak jest pyszna.

Please, don’t buy the so-called salad tuna because it’s rubbish. Literally. And you may want to use tuna in springwater rather than in oil as it’s lighter. As for the eggs, the bigger the better, yes, but also the fewer you need. And don’t cover everything in mayo unless you’re a person without any vestigial form of conscience, then yes, be my guest and let the mayo flow. And don’t forget to dust the salad generously with pepper and garnish it preferably with basil, but it’ll do without the herb just all right.

Przygotowanie. Preparation.

  1. Jajka gotujemy na twardo a ryż do sypkości według instrukcji na opakowaniu.
    Boil the eggs and rice following the instructions until light and fluffy and not clumpy.
  2. Dymkę ze szczypiorem i wystudzone jajka kroimy w kosteczkę.
    Chop the spring onions and, once they’ve cooled, dice the eggs.
  3. Wszystkie składniki mieszamy, dodając majonez i pieprz.
    Mix it all together adding mayo. Season with pepper.
  4. Przed podaniem sałatkę warto jeszcze oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować bazylią. Jeśli nie macie bazylii, to nie musicie specjalnie kupować, ale miejcie na uwadze, że tuńczyk świetnie z nią smakuje.
    Dust the salad lightly with some more pepper and garnish with basil before serving. You don’t have to buy basil just because you want to make this salad, but it does taste divine with tuna.

Smacznego! Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *