Krem ciasteczkowy i pralinki oreo

Domowy krem ciasteczkowy to jedna z największych rozkoszy życia. Jest przepyszny, przygotowuje się go błyskawicznie i jest świetnym smakołykiem na pocieszenie pod koniec ciężkiego dnia. Ja uwielbiam go wyjadać łyżeczką, ale można nim także smarować pieczywo i znajdzie wiele zastosowań w deserach typu naleśniki, serniki czy pralinki. Właśnie tą ostatnią wersją dzisiaj się zajmiemy.

Home-made cookie butter’s one of life’s greatest delights. It’s super delicious, takes no time to prepare whatsoever, and is an incredible treat after a rough day. I love eating it straight off the spoon, but you may also use it as cookie spread, and it makes an amazingly versatile ingredient for desserts such as pancakes, cheesecakes, or truffles. And it’s truffles we’re dealing with today.

Składniki. Ingredients.

  • 30 ciasteczek oreo
    30 oreos
  • 60 g rozpuszczonego masła
    60 g melted butter
  • 120 g mleka
    120 g milk
  • tabliczka białej czekolady
    white chocolate bar

Tak, zdaję sobie sprawę, że mierzenie mleka za pomocą gramów to trochę jak podawać czas w dżulach, no ale trzeba się z tym pogodzić. Takie życie! Ale jak się nad tym zastanowić, to jest to wygodne, bo nie potrzeba miliarda różnych mierzących machin.

Yes, I do realise that measuring milk using grams is like telling the time in joules, but you’ll have to deal with it. Tough life! Come to think of it, it’s much easier that way because you won’t need, like, millions of different measuring contraptions.

Przygotowanie (krem). Preparation (cookie butter).

  1. Z ciasteczek usuwamy krem. Próbowałem go zjeść, bo nie lubię marnować jedzenia, ale nawet jak dla mnie jest za słodki, więc wylądował w koszu.
    Remove the filling in your cookies. Since I don’t like wasting food, I tried to eat it, but it turned out way to sweet even for me, so it landed in the rubbish bin.
  2. Wrzucamy je do malaksera i mielimy drobno, aż otrzymamy ciasteczkowy pył. Niektórzy nie są dzikusami i mielą całe ciasteczka (z kremem), ale ja tego niegdy nie robiłem, więc nie mogę stwierdzić, jak to zmienia produkt końcowy. Zgaduję jednak, że byłby zdecydowanie słodszy, co może niekoniecznie jest najlepszym rozwiązaniem na świecie.
    In a food processor pulse the cookies until they become fine, almost flour-like cookie crumbs. Some people are not savage beasts and pulse the whole cookies (with the filling), but I’ve never tried it, so I can’t say how it changes the end product. My guess is, though, that it’ll be much sweeter, which may not be the best solution in the world.
  3. Dodajemy masło oraz mleko i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli krem wydaje się za rzadki, dodajemy nieco zmielonych ciasteczek, a jeśli jest za gęsty, dolewamy kapkę mleka.
    Add in the melted butter and milk, and mix together until smooth. If your cookie butter seems a bit too thin, add more cookie crumbs. If it’s too thick, add a splash of milk.

I tyle. Krem gotowy do szamania, ale jeśli zastanawia Was, dlaczego jeszcze nie użyliśmy białej czekolady, czytajcie dalej.

And that’s it. Your cookie butter’s ready to devour, but if you’re curious why we haven’t made use of our white chocolate yet, read on.

Przygotowanie (pralinki). Preparation (truffles).

  1. Bierzmy kilka łyżeczek kremu, dosypujemy więcej magicznego ciastkowego pyłu i mieszamy, aż masa stanie się twardsza, ale nadal będzie plastyczna niczym glina.
    Take a few spoons of your cookie butter, add in even more magical cookie crumbs, and mix everything together so that it becomes thicker, but is still pliable, almost like clay.
  2. Nabieramy na dłoń nieco naszej rozkosznej masy z oreo i formujemy kulkę, którą układamy na talerzu bądź blaszce. Kontynuujemy aż do zużycia masy.
    Take some of your delightful oreo mix, roll it in your hand into a small ball, and put on a plate or baking tray. Keep making truffles until your mix is all gone.
  3. Wrzucamy pralinki do lodówki na 15 minut, żeby się schłodziły i stwardniały.
    Pop the truffles into the fridge for 15 minutes. They’ll harden and cool down.
  4. Rozpuszczamy białą czekoladę i pojedynczo zanurzamy w niej pralinki.
    Melt your chocolate and dip the truffles in it, one by one.
  5. Delikatnie przekładamy je znów na talerz bądź blaszkę i posypujemy odrobiną ciastkowymi okruszkami nim czekolada stężeje.
    Gently place them back on your plate or tray and sprinkle with a little bit of your oreo cookie crumbs before they set.

Piękno powyższego przepisu tkwi w tym, że tak naprawdę do zrobienia kremu ciastkowego można użyć dowolnych ciasteczek i uzyskać te same – jeśli nie lepsze! – efekty. Należy tylko pamiętać, że krem trzeba przechowywać w lodówce. Chodzą słuchy, że ma on wytrzymać do sześciu tygodni, ale u mnie nigdy nie przetrwał dłużej niż kilka dni… Smacznego!

The beauty of this recipe is that you can actually use any kind of cookies you want, and still get the same – if not better! – results. Just remember to store your cookie butter in the fridge. Rumour has it that it’s supposed to last for up to six weeks, but mine’s never lasted for more than a few days… Enjoy!

2 comments to “Krem ciasteczkowy i pralinki oreo”
  1. Uhhhh zaslodzilam sie od czytania, idę otworzyć śledzie 🙂
    Pkt 3 polska wersja,ostatnie zdanie-powinno byc jesli za gesty-zgadza sie szacowna Angielska Herbato?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *