Rogaliki z solonym karmelem

Rogaliki z solonym karmelem. No dobrze, technicznie rzecz ujmując to raczej trójkąciki, ale słówko “rogaliki” ładniej brzmi. Słodkie jak moje usta i słone jak łzy przelane, gdy zniknęły w sposób mało tajemniczy. Łatwo i szybko się je robi, ale jeszcze łatwiej i szybciej pochłania, co może być ich jedyną wadą…

Croissants with salted caramel. OK, technically they’re more like triangles, but the word ‘croissants’ sounds nicer. As sweet as my lips and as salty as the tears I cried when they’d disappeared in a less than mysterious fashion. Easy and fast to prepare, but even easier and faster to hoover, which may be their only disadvantage…

Składniki na 6 rogalików. Ingredients for 6 croissants.

  • kupne ciasto francuskie
    store-bought puff pastry
  • puszka karmelu
    tin of caramel
  • 1 roztrzepane jajko
    1 beaten egg
  • sól
    salt

Pewnie, że karmel można zrobić samemu, ale skondensowane mleko gotuje się milion lat, po czym i tak trzeba się modlić, by ten słodki ulepek nie eksplodował nam w twarz. I nawet nie chcę mi się tłumaczyć, jak upierdliwie samemu robi się ciasto francuskie od podstaw. Bądźmy więc praktyczny i oszczędni! A sól? Nie wiem, możecie iść do kopalni czy gdzie tam ona rośnie.

Sure you can make caramel yourself, but condensed milk just takes forever to boil, after which you need to pray it doesn’t explode in your face with gooey goodness. And don’t get me started on how big of a pain it is to actually make puff pastry from scratch yourself. Let’s be practical and frugal then! And salt? I don’t know, but you may go to a mine or wherever it grows.

Przygotowanie. Preparation.

  1. Delikatnie wałkujemy ciasto i wycinamy kwadraty.
    Lightly roll out the puff pastry and cut out squares.
  2. Na każdym kwadracie rozmazujemy łyżkę karmelu. Nie na brzegach. Pośrodku.
    Slather a spoonful of caramel on each square. Not on the edges though. In the centre.
  3. Oprószamy karmel solą i łączymy brzegi ciasta, formując koślawe lub perfekcyjne trójkąciki. To znaczy rogaliki.
    Dust the caramel with salt and fold the pastry in half, creating crooked or pristine triangles. I mean croissants.
  4. Rogaliki przekładamy na blachę do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Place the croissants onto your baking tray and brush with the beaten egg.
  5. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy zgodnie z zaleceniami.
    Transfer the tray to the preheated oven and bake as directed.

Teraz sobie tak myślę, że z ciasto francuskie mogłem pociąć na trójkąty, które bym następnie zawinął od szerszej strony, by stworzyć wypieki wyglądające na iście francuskie. No cóż, następnym razem, a do tego czasu – smacznego!

Now that I think of it I could’ve cut the puff pastry into triangles and roll them up from the wide end to create genuinely French-looking treats. Oh well, maybe next time, but until then – enjoy!

2 comments to “Rogaliki z solonym karmelem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *